Nous Afscheidsbegeleiding

 

  • Dienstverlening aan uitvaartondernemers

  • Freelance afscheidsbegeleiding

Annet Peetoom

Tel: 0620 500 256

 

Een uitvaart is een mogelijkheid van levensbeschouwing.

Afscheid is een existentieel moment: het raakt je direct in het hart en brengt je bij de kern van je/ons bestaan. De kwetsbaarheid van het LEVEN wordt dan ook zó zichtbaar. Daarom intrigeert mij al lange tijd hoe we (kunnen) omgaan met afscheid.

Een foto van de vijfde klas van de lagere school doet mij realiseren dat drie klasgenoten niet meer leven. Het kind van goede vrienden heeft vanaf zijn tiende niet verder mogen leven. In het welzijnswerk zat ik regelmatig met ouderen om de tafel, en dan besefte ik de rijkdom van herinneringen, van langdurige relaties, van lang mogen leven. En óók de omgang met mijn vader die dementie had, deed me die kwetsbaarheid van het leven beseffen.

De dood is een groots afscheid. Omdat ze onomkeerbaar en onvermijdelijk is. Wanneer we worden geconfronteerd met de eindigheid van het leven, gaan we onszelf vragen stellen zoals “Heb ik het leven geleefd dat ik wilde?” of “Hoe wil ík sterven?” Deze existentiële vragen intrigeren me.
In de afscheidsbegeleiding besef ik de uniciteit van elk mens telkens weer. De reacties van mensen die ik heb begeleid bij een uitvaart bevestigen dat ook. Een aantal van deze reacties vindt u in het menu onder “Reacties”

Annet Peetoom | Westerstraat 105”’ | 1015 LX Amsterdam | peetoom@nous-afscheid.nl | Tel: 0620 500 256