Verhalenbundel

Tussen de uitvaarten door zorgde ik in de periode 2006 tot 2013 intensief voor mijn markante vader die Alzheimer had, samen met mijn twee broers en zus. Zorgen voor onze vader was niet alleen maar dát, het had grote gevolgen voor onze levens en de onderlinge verhoudingen. We moesten wennen aan een veranderende ouder, en aan elkaar. Opeens waren we mantelzorgers én tot elkaar veroordeeld. We hadden geen idee waaraan we begonnen. Er was geen gebruiksaanwijzing en geen ervaring. Het was een waagstuk. Maar als harmonieus gezin waren we goed gelijmd, we zouden het wel redden. Toch liep van lieverlee de lijm eruit. De aarde die van kinds af aan vertrouwd onder onze voeten had gelegen, begon te schuiven. Er brak een tijd aan van verwarring, boosheid, teleurstelling en gekmakend gepieker.

Tussen het piekeren door vroeg ik me af hoe anderen een weg zochten, samen met hun broers en zussen. Ik zocht herkenning in boeken, gereedschap om het familie-web te kunnen ontwarren. Er waren stapels over ouders met dementie en over de zwaarte van mantelzorg, maar geen enkel over broers en zussen die kibbelden over wat goed was voor hun ouders en die er samen niet uit kwamen.

Vier jaar na het overlijden van mijn vader besloot ik: ‘Dan schrijf ikzelf dat boek maar’.

Tekst achterzijde: Zorgen voor je ouders, dat doe je gewoon. Volgens deskundigen een ingebakken loyaliteit, maar gemakkelijk is het niet. De één doet meer dan de ander, de één kan meer dan de ander, de één doet het beter dan de ander of de één doet het anders dan de ander. In Blaren op de hiel zijn verschillen tussen broers en zussen de bron van veel verwijten.

Op ontroerende, geestige en vaak beklemmende wijze schrijft Annet Peetoom in Blaren op de hiel over de ingrijpende gevolgen voor de relatie tussen broers en zussen wanneer ze gaan zorgen voor een moeder of vader. De zestien verhalen met op de werkelijkheid gebaseerde scènes gaan over oud zeer en gevoelens van onmacht, jaloezie, eenzaamheid, schuld en verlangen naar begrip.

De verhalen maken voelbaar wat verloren kan gaan, maar er valt ook veel te winnen. Bij mantelzorg is er veel te leren over jezelf, de relatie met je broers en zussen en de waarde van familiebanden. Eigenlijk ben je er nooit helemaal klaar mee.

€ 18,50 , verkrijgbaar bij alle boekhandels en Uitgeverij Elikser.        Bol.com berekent verzendkosten.